Proste i smaczne danie, które można zjeść na wiele sposobów. U mnie z indyjskimi chlebkami roti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 600-700 g mięsa wieprzowego
- 3 łyżki margaryny
- 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta)
- 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta)
- 100 g pieczarek
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
WYKONANIE
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Dodać szklankę wody, nałożyć pokrywkę i zostawić (w razie potrzeby dolewając wody i obracając mięso) na co najmniej 20 minut.
Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa dolać nieco wody, dodać wszystkie przygotowane warzywa i nałożyć pokrywkę. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, to w garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą i przelać do gulaszu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z wybranymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz