wtorek, 1 marca 2016

Grahamki


Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g.



SKŁADNIKI

Na podmłodę

  • 220 ml wody
  • 3-4 g drożdży
  • 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Na ciasto właściwe

  • 200 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 10 g soli
  • płatki owsiane do posypania bułek


WYKONANIE

Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody).

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin.

W dniu pieczenia bułek.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać otręby, wymieszać i zostawić na minutę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (mąkę typ 750, mąkę razową, sól) i podmłodę. Dobrze wymieszać i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Otręby powinny wchłonąć sporą ilość wody, więc może się okazać, że nie ma konieczności dodatkowego podsypywania ciasta mąką (ja nic nie podsypywałam). Ciasto można zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, lekko zwilżyć z góry, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na bułki o wadze 100 g (u mnie wyszło 11 sztuk). Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta formować kule, po czym kłaść je na stolnicy i lekko docisnąć. Bułki ułożyć na blaszce posypanej mąką zachowując odstępy, bo jeszcze urosną. Bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki lekko zwilżyć u góry (użyłam do tego pędzelka) i posypać płatkami owsianymi. Włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 20 minut.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę, żeby odparowały. Zostawić do ostudzenia.


Uformowane i ułożone na blaszce bułki.
Wyrośnięte bułki w trakcie ich zwilżania i posypywania płatkami owsianymi.
Studzenie upieczonych bułek na kratce.
Smacznego!