czwartek, 24 marca 2016

Babka czekoladowa z powidłami śliwkowymi


Pyszna babka, gdzie smak czekolady idealnie łączy się z powidłami śliwkowymi. Na zewnątrz delikatnie chrupiąca, w środku lekko wilgotna.


SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 ml mleka
  • 100 g śliwkowych powideł
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka cappuccino
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 130 g czekolady mlecznej (lub mieszanej mlecznej i gorzkiej)

WYKONANIE

Formę keksową wysmarować lekko masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodać masło, mleko i powidła śliwkowe. Ponownie zmiksować do połączenia składników.

Mąkę wymieszać z kakao, cappuccino, proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę pokroić nożem na drobne kawałki.

Powoli wsypać składniki sypkie do mokrych, miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy powstanie już jednolita, gęsta masa, to wsypać czekoladę i wymieszać łyżką. Przelać do formy keksowej, wyrównać u góry i włożyć do piekarnika. Piec 50 minut, z tym że po 25 minutach zmniejszyć moc piekarnika do 170°C. Upieczoną babkę zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5-10 minut, po czym wyciągnąć ją z formy i przełożyć na kratkę do zupełnego ostudzenia.