sobota, 12 marca 2016

Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem


Najlepszy sernik jaki dotychczas upiekłam. Powstał bardzo spontanicznie, bo najpierw kupiłam w Kauflandzie twaróg w promocji, więc postanowiłam upiec "jakiś" sernik. Później kupiłam w Lidlu mrożone maliny w promocji, więc powstał zamysł, że będzie sernik z malinami. Zaś w trakcie przygotowywania kruchego spodu postanowiłam dodać jagody, które miałam kupione już w sezonie :-) Sernik wygląda rewelacyjnie i też tak smakuje. Idealnie nada się nie tylko do kawy, ale również zrobi wrażenie na urodzinach. Ma dosyć romantyczny wygląd, więc sprawdzi się też na walentynki ;-) 

Piekłam w formie tortowej o średnicy 26 cm. Można użyć większej, wtedy sernik będzie niższy, ale nie polecam mniejszej, bo sernik z niej wypłynie.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.


SKŁADNIKI

Na kruchy spód jagodowy

  • 250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • 125 g masła
  • 65 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g jagód
  • szczypta soli
Na sernik

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Na frużelinę malinową

  • 500 g malin (u mnie mrożone)
  • 200 ml wody
  • 80 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody (do rozpuszczenia mąki)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo

  • owoce do dekoracji (można pominąć)

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone nożem, szczyptę soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Sernik: Zmniejszyć moc piekarnika na 170°C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopione masło, twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Delikatnie połączyć masę serową z białkami, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód i włożyć do piekarnika na 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik zostawić na kolejne 30 minut i dopiero po tym czasie pozwolić mu się schładzać w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to jego opadaniu, bo serniki nie lubią nagłych zmian temperatury.

Frużelina malinowa: Świeże lub odmrożone maliny przełożyć do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, tak żeby się rozpuściła, po czym wlać do gotującej się masy malinowej mieszając. Chwilę gotować. Masa powinna zgęstnieć (przypominać kisiel). Wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Na zimny sernik wyłożyć gęstniejącą frużelinę malinową i dobrze rozprowadzić. Sernik umieścić w chłodnym miejscu. Najlepiej podawać go dopiero na następny dzień. Dodatkowo można udekorować go odrobiną owoców.


Uwagi: Jeżeli nie macie jagód, to kruchy spód można zrobić bez nich, dodając jedynie 1-2 łyżki zimnej wody. Malinową górę sernika można również zmienić. Pyszny byłby sernik z frużeliną wiśniową lub truskawkową.



Poniżej zdjęcie jak wygląda wyłożony w formie kruchy spód jagodowy. Wyklejając go pomogłam sobie łyżką, dzięki czemu jest rozprowadzony równomiernie. Do góry naciągałam go palcami. Nie musi być z boku wyłożony równo, raczej chodzi o to by stworzyć chaotyczne kształty. W trakcie pieczenia boki i tak nieco zejdą w dół.
Kruchy spód jagodowy po jego wyłożeniu w formie.