wtorek, 1 marca 2016

Koktajl truskawkowy z białą czekoladą


Kolejny przepis z konkursowych E. Wedel. Koktajl jest dosyć słodki, więc można śmiało dodać więcej maślanki lub truskawek. Link do oryginalnego przepisu: Chłodnik truskawkowy z białą czekoladą.


SKŁADNIKI

  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g truskawek
  • 50 g białej czekolady E. Wedel
  • 3 łyżki mleka
  • do dekoracji: 1 truskawka, nieco startej gorzkiej czekolady E. Wedel


WYKONANIE

Białą czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem i zostawić by lekko ostygła. Do misy blendera wrzucić truskawki, dodać maślankę i stopioną czekoladę. Zblendować składniki na jednolitą masę. Przed rozlaniem można skosztować i w razie czego dolać maślanki lub dodać truskawek (bo dla mnie koktajl wychodzi zdecydowanie za słodki).

Gotowy koktajl rozlać do szklanek i udekorować połówką truskawki i startą gorzką czekoladą.