Kolejny przepis z konkursowych E. Wedel. Koktajl jest dosyć słodki, więc można śmiało dodać więcej maślanki lub truskawek. Link do oryginalnego przepisu: Chłodnik truskawkowy z białą czekoladą.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka maślanki
- 300 g truskawek
- 50 g białej czekolady E. Wedel
- 3 łyżki mleka
- do dekoracji: 1 truskawka, nieco startej gorzkiej czekolady E. Wedel
WYKONANIE
Białą czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem i zostawić by lekko ostygła. Do misy blendera wrzucić truskawki, dodać maślankę i stopioną czekoladę. Zblendować składniki na jednolitą masę. Przed rozlaniem można skosztować i w razie czego dolać maślanki lub dodać truskawek (bo dla mnie koktajl wychodzi zdecydowanie za słodki).
Gotowy koktajl rozlać do szklanek i udekorować połówką truskawki i startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz