poniedziałek, 14 marca 2016

Sznycel z pieczarkami i serem


Pyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi z indyka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 70 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki margaryny
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Piersi z indyka umyć, przełożyć na deskę, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron pieprzem i solą. W głębokim talerzu roztrzepać jajko, do kolejnego wsypać tartą bułkę. Filety namoczyć z obu stron w jajku, po czym dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni stopić margarynę i smażyć na niej filety z obu stron do zarumienienia.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę i pieczarki, smażyć na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. 

Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć srebrną folią spożywczą, ułożyć na niej sznycle, grubo posypać je pieczarkami i oprószyć serem. Piec około 5-7 minut.