Pyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi z indyka
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 70 g sera żółtego
- 1 jajko
- tarta bułka
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki margaryny
- sól, pieprz
WYKONANIE
Piersi z indyka umyć, przełożyć na deskę, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron pieprzem i solą. W głębokim talerzu roztrzepać jajko, do kolejnego wsypać tartą bułkę. Filety namoczyć z obu stron w jajku, po czym dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni stopić margarynę i smażyć na niej filety z obu stron do zarumienienia.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę i pieczarki, smażyć na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć srebrną folią spożywczą, ułożyć na niej sznycle, grubo posypać je pieczarkami i oprószyć serem. Piec około 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz