środa, 9 marca 2016

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym


Moje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków.


SKŁADNIKI

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • 2 opakowania ryżu (2 x 100 g)
  • pieprz, sól
Na sos pomidorowy:

  • 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
  • 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)


WYKONANIE

Kapustę obrać z liści (jeżeli to młoda kapusta, to da się bez problemu, jeżeli stara, to wymagać będzie zamoczenia na kilka minut we wrzątku). W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać do niej po kilka liści na około 4 minuty, żeby zmiękły. Tak przygotowane liście zostawić do ostudzenia. Wody, w której gotowane były liście kapusty, nie wylewać.

Na patelnię nalać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

W wysokim garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucić woreczki z ryżem. Gotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut), po czym wyciągnąć z wody.

Wymieszać mięso mielone z ryżem i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na dnie dużej brytfanny wyłożyć zewnętrzne liście kapusty, których nie wykorzystamy do gołąbków. 

Zawijanie gołąbków: Do mniejszego liścia kapusty nakładać farsz, zawijać go w większym liściu i układać w brytfannie (żeby gołąbki były "stabilne", to można powbijać w nie wykałaczki). Gotowe gołąbki zalać wodą z kapusty do 1/3 ich wysokości i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Należy uważać, by woda nie odparowała, bo gołąbki zaczną się przypalać. W razie czego można jeszcze dolać wody z kapusty.

Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, dodać obrany czosnek, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mąkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Zblendować wszystko na jednolitą masę.

Gdy kapusta już zmięknie, to wyciągnąć liście z dna brytfanny i gołąbki zalać sosem pomidorowym. Gotować około 5 minut, do zgęstnienia sosu. Jeżeli okaże się, że jest za gęsty, to można dolać wody z gotowania kapusty. Gotowe gołąbki nakładać na talerz i polać sosem pomidorowym.