sobota, 19 marca 2016

Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami


Pyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez wymieszanie ogrzanego zakwasu z mąką żytnią razową typ 2000 i przegotowaną wodą. Mieszankę odstawić należy na 12 godzin i po tym czasie powinien utworzyć się nam z podanych składników zakwas.


Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm.

SKŁADNIKI

  • 600 g zakwasu żytniego
  • 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia)
  • 800 ml wody (przegotowanej)
  • 20 g soli
  • płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów


WYKONANIE

Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane powyżej składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać, bo żyto tego nie lubi). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.

Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę chlebową krótko wymieszać i przełożyć do form keksowych. Górę wyrównać mokrymi dłońmi lub łyżką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte bochenki chleba zwilżyć u góry wodą i posypać mocno płatkami owsianymi (zapobiegnie to przypalaniu się chleba od góry). Tak przygotowane chleby włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec 45-50 minut. Ja staram się zawsze piec chleby 40 minut, po czym wyciągam je z form keksowych, odrywam papier, układam na kratce i piecze kolejne 10 minut.

Upieczone chleby wyciągnąć z form keksowych, oderwać papier i przełożyć na kratkę do stygnięcia. Trwa to długo, bo chleby muszą dobrze odparować.



Gotowe ciasto chlebowe przelane do form keksowych.
Ciasto chlebowe po 12 godzinach wyrastania.
Spryskane wodą i posypane płatkami owsianymi chleby tuż przed włożeniem do piekarnika.
Studzenie gotowych chlebów na kratce.
Smacznego!