sobota, 26 marca 2016

Tarta wiśniowa Czarny las


Tarta z wiśniami, bitą śmietaną i czekoladą, wzorowana na popularnym torcie Szwarcwaldzkim. W smaku pyszna, należy mieć jednak ostry nóż, żeby dobrze przekroić każdy kawałek. Wiśnie są lekko kwaśne z ilością cukru, którą podałam. Jeżeli więc lubicie bardziej na słodko, to ilość cukru należy zwiększyć.

Forma tortowa o średnicy 26 cm.

SKŁADNIKI

Na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • 125 g masła
  • 65 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
Na masę wiśniową

  • 1 kg wiśni (u mnie mrożone) + 150 ml wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej + 150 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Na bitą śmietanę

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Na polewę czekoladową

  • 100 g czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej)
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny


WYKONANIE

Kruchy spód: Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do wiśni mieszając. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje, po czym wyłączyć palnik i dodać żelatynę, wymieszać. 

Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy.

Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Polewę zostawić do ostudzenia.

Składanie tarty: Na kruchy spód wyłożyć masę wiśniową (można nieco zostawić do dekoracji góry tarty) i włożyć do lodówki by lekko stężała. Na masę wiśniową wyłożyć bitą śmietanę, polać ją schłodzoną czekoladą i udekorować wedle uznania.


Uwagi: Dekorując tartę, zostało mi bitej śmietany, więc na środku zrobiłam "wzniesienie". Był to zły pomysł, bo po ukrojeniu kawałka tarty i jego nałożeniu na talerzyk, to "wzniesienie" po prostu odpada :-)