piątek, 4 marca 2016

Babka piaskowa waniliowo-kakaowa


Pyszna babka, której nie sposób popsuć :-) Świetnie się nada nie tylko na święta, ale również będzie doskonałym zamiennikiem pierniczków do codziennej kawy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • dodatkowo: cukier puder do posypania babki


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.

Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.

Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać najpierw letnie masło, następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera.

Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić na 10 minut w formie, po czym wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.


Uwagi: Często przeglądam inne blogi i spotkałam się z komentarzami, że babka po wyciągnięciu z formy okazała się jeszcze w jakimś miejscu lekko surowa. To żaden problem, bo nadal można ją uratować ;-) Wystarczy ponownie nagrzać piekarnik, babkę (wyciągniętą z formy) przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, włożyć do piekarnika i piec przez kolejne 5-10 minut.