Pyszne indyjskie chlebki, pieczone na patelni, będą idealnym dodatkiem do dań gulaszowych i nie tylko. Poniżej przepisu zamieszczam krótką fotorelację, dzięki której łatwiej będzie Wam je przygotować.
Z podanych poniżej składników wychodzi 8 chlebków.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 240 g wody
- 60 g oleju rzepakowego
- 5 g soli
- dodatkowo: olej rzepakowy do posmarowania chlebków
WYKONANIE
Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry olejem (można wykorzystać w tym celu pędzelek lub zrobić kropkę oleju i rozsmarować ją łyżką). Posmarowany prostokąt zrolować zaczynając od dłuższego boku, zaś powstały wałek zawinąć w spiralę. Spiralę spłaszczyć nieco ręką i rozwałkować na cienki placek.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem i nie dodając już oleju, smażyć chlebki z obu stron (każdy chleb należy obrócić kilka razy, a w razie gdy zrobi się w trakcie smażenia zbyt wysoka kieszeń powietrzna, to docisnąć ją lekko).
Fotorelacja z przygotowywania chlebków.
|
Składniki na roti umieszczone w misce. |
|
Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto. |
|
Ciasto podzielone na 8 części. |
|
Rozwałkowane ciasto, które należy zrolować zaczynając od dłuższej strony. |
|
Zrolowane ciasto. |
|
Zrolowane ciasto zawinięte w spiralę. |
|
Dociśnięta ręką, a następnie rozwałkowana spirala. |
|
Pieczenie chlebków. |
|
Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz