środa, 30 marca 2016

Roti - indyjskie chlebki


Pyszne indyjskie chlebki, pieczone na patelni, będą idealnym dodatkiem do dań gulaszowych i nie tylko. Poniżej przepisu zamieszczam krótką fotorelację, dzięki której łatwiej będzie Wam je przygotować.

Z podanych poniżej składników wychodzi 8 chlebków.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 240 g wody
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 5 g soli
  • dodatkowo: olej rzepakowy do posmarowania chlebków


WYKONANIE

Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło.

Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry olejem (można wykorzystać w tym celu pędzelek lub zrobić kropkę oleju i rozsmarować ją łyżką). Posmarowany prostokąt zrolować zaczynając od dłuższego boku, zaś powstały wałek zawinąć w spiralę. Spiralę spłaszczyć nieco ręką i rozwałkować na cienki placek.

Rozgrzać patelnię z grubym dnem i nie dodając już oleju, smażyć chlebki z obu stron (każdy chleb należy obrócić kilka razy, a w razie gdy zrobi się w trakcie smażenia zbyt wysoka kieszeń powietrzna, to docisnąć ją lekko).





Fotorelacja z przygotowywania chlebków.

Składniki na roti umieszczone w misce.
Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podzielone na 8 części.
Rozwałkowane ciasto, które należy zrolować zaczynając od dłuższej strony.
Zrolowane ciasto.
Zrolowane ciasto zawinięte w spiralę.
Dociśnięta ręką, a następnie rozwałkowana spirala.
Pieczenie chlebków.
Smacznego!