wtorek, 26 kwietnia 2022

Kanapki z łososiem z ciasta francuskiego


Tak przygotowane kanapki smakują nieziemsko i jeszcze lepiej się prezentują. Połączenie kruchego ciasta francuskiego, serka, łososia, ogórka i koperku jest strzałem w dziesiątkę. Możecie w ten sposób zaskoczyć pyszną przekąską swoją rodzinę lub znajomych. 

Ostatnio kupiłam ciasto francuskie na maśle (te sklepowe są zazwyczaj robione na oleju). Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Mojemu synowi pieczę z tego ciasta mini rogaliki bez nadzienia posypane jedynie sezamem. Uwielbia je.




SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie robione na maśle)
  • 150 g serka chrzanowego lub śmietankowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 małe jajko
  • 2-3 łyżki sezamu



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć jeszcze jeden na wierzchu i przełożyć na blaszkę (w ten sposób powstanie nam tylko kilka podwójnych kwadratów). W miseczce rozbełtać jajko i posmarować nim ciasto francuskie. Następnie posypać sezamem i włożyć do piekarnika. Ciasto francuskie piec według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut). Upieczone wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Ogórek pokroić na plasterki pod kątem. Przygotować serek, łososia i koperek. Każdą kanapkę rozciąć ostrym nożem poziomo z przodu i obu boków, pozostawiając jednak tył nie rozcięty. Górę ciasta francuskiego otworzyć, po czym spód każdej kanapki posmarować serkiem, następnie ułożyć dwa plasterki ogórka, kawałek wędzonego łososia, kawałek koperku i na koniec zamknąć kanapkę.









1 komentarz: