wtorek, 15 marca 2016

Zakwas na żurek


Sposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

SKŁADNIKI

  • 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ )
  • 450 ml letniej wody (przegotowanej)
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 ząbki czosnku wraz z łupinami
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku


WYKONANIE

Ogrzany zakwas umieścić w słoiku (u mnie w dzbanku), dodać rozgnieciony z łupinami czosnek (wykorzystałam w tym celu widelec), oraz pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać.


Mając już gotowy zakwas, można przygotować żurek np. z TEGO przepisu.