Sposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".
SKŁADNIKI
- 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ )
- 450 ml letniej wody (przegotowanej)
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 2 ząbki czosnku wraz z łupinami
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
WYKONANIE
Ogrzany zakwas umieścić w słoiku (u mnie w dzbanku), dodać rozgnieciony z łupinami czosnek (wykorzystałam w tym celu widelec), oraz pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać.
Mając już gotowy zakwas, można przygotować żurek np. z TEGO przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz