Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
- oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru)
- 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki)
- 100 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- 400 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10).
Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta i oliwki, dobrze wymieszać. Następnie szpinak połączyć również z mięsem i ponownie wymieszać.
Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie wlać mleko i podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i układać następujące warstwy:
- Na dnie rozsmarować bardzo cienką warstwę sosu beszamelowego.
- Nałożyć warstwę makaronu (całość).
- Nałożyć warstwę mięsno-szpinakową (całość).
- Równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy.
- Górę zapiekanki posypać serem.
Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 30-35 minut.
Fotorelacja z etapów przygotowywania potrawy.
Pokrojone w kostkę i przyprawione piersi z kurczaka. |
Po lewej usmażone już mięso, po prawej szpinak, do którego dodaję ser feta. |
Krojenie oliwek. |
Ułożone warstwy zapiekanki przed włożeniem do piekarnika. |
Gotowa zapiekanka. |
Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz