środa, 2 marca 2016

Zapiekanka grecka


Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
  • oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru)
  • 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki)
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 400 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody.

Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10). 

Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta i oliwki, dobrze wymieszać. Następnie szpinak połączyć również z mięsem i ponownie wymieszać.

Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie wlać mleko i podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i układać następujące warstwy:

  1. Na dnie rozsmarować bardzo cienką warstwę sosu beszamelowego.
  2. Nałożyć warstwę makaronu (całość).
  3. Nałożyć warstwę mięsno-szpinakową (całość).
  4. Równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy.
  5. Górę zapiekanki posypać serem.
Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 30-35 minut.




Fotorelacja z etapów przygotowywania potrawy.

Pokrojone w kostkę i przyprawione piersi z kurczaka.
Po lewej usmażone już mięso, po prawej szpinak, do którego dodaję ser feta.
Krojenie oliwek.
Ułożone warstwy zapiekanki przed włożeniem do piekarnika.
Gotowa zapiekanka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz