Pyszna babka jogurtowa w bakaliami świetnie sprawdzi się na świąteczny stół i nie tylko. Będzie również smacznym dodatkiem do kawy.
Piekłam w formie keksowej o wymiarach 35x12,5 cm (ale można użyć mniejszej).
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania formy, cukier puder do posypania babki
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką.
W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać stopione masło i jogurt naturalny, zmiksować. Stopniowo dodawać składniki sypkie, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać łyżką bakalie i przelać do formy. Piec około 50-60 minut, aż babka popęka i ładnie się zarumieni (u mnie było to 55 minut).
Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, po czym wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia. Ostudzoną posypać przez sitko cukrem pudrem.
Uwagi: Bakalie można zalać gorącym, rozpuszczonym masłem. Dzięki temu zmiękną. Pamiętać jednak należy, że w takim przypadku masła nie mieszamy z składnikami mokrymi, tylko dodajemy razem z bakaliami na koniec i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz