środa, 16 marca 2016

Babka jogurtowa z bakaliami


Pyszna babka jogurtowa w bakaliami świetnie sprawdzi się na świąteczny stół i nie tylko. Będzie również smacznym dodatkiem do kawy.

Piekłam w formie keksowej o wymiarach 35x12,5 cm (ale można użyć mniejszej).

SKŁADNIKI

  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania formy, cukier puder do posypania babki


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką.

W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać stopione masło i jogurt naturalny, zmiksować. Stopniowo dodawać składniki sypkie, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać łyżką bakalie i przelać do formy. Piec około 50-60 minut, aż babka popęka i ładnie się zarumieni (u mnie było to 55 minut). 

Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, po czym wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia. Ostudzoną posypać przez sitko cukrem pudrem.


Uwagi: Bakalie można zalać gorącym, rozpuszczonym masłem. Dzięki temu zmiękną. Pamiętać jednak należy, że w takim przypadku masła nie mieszamy z składnikami mokrymi, tylko dodajemy razem z bakaliami na koniec i mieszamy łyżką do połączenia się składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz