Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi.
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g orzechów piniowych
- dodatkowo na polewę: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g jogurtu naturalnego
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do miski wbić jajka, lekko je roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jogurt naturalny, stopione masło i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor.
Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz