sobota, 2 kwietnia 2016

Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi


Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g orzechów piniowych
  • dodatkowo na polewę: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g jogurtu naturalnego


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. 

Do miski wbić jajka, lekko je roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jogurt naturalny, stopione masło i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor.

Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem.