niedziela, 22 grudnia 2019

Nalewka zimowa


Nalewka zimowa świetnie się sprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia. 



SKŁADNIKI

  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 1 plasterek imbiru (obrany)
  • 20 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5  połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm)
  • 5 ziaren kardamonu
  • 10 suszonych śliwek
  • 30 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część)
Dodatkowo po 10 dniach:

  • 550 ml wody
  • 100 ml miodu płynnego
  • 1 cytryna
  • 50 g cukru

WYKONANIE

Do dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja. Wszystkie składniki nalewki zalać wódką i spirytusem, dobrze zakręcić słój i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce (można przykryć ręcznikiem) na 10 dni. Słojem poruszać jak najczęściej.

Po 10 dniach.

Do garnka wlać 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody, dodać miód, cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać chwilę mieszając do momentu, aż miód i cukier się rozpuszczą. Wlać pozostałą wodę i zostawić do ostudzenia.

Ze słoja powyciągać kawałki jabłka i pomarańczy, po czym przefiltrować nalewkę najpierw przez sitko, później przez gazę. Nalewkę połączyć z wodą z miodem i cytryną, wymieszać i przelać do butelek. Dobrze zakręcić i odstawić w zimnym miejscu na miesiąc do wyklarowania.






3 komentarze:

  1. Mmm.. ależ ona musi być aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba spróbować 🙂🎄🎅☃️⛄

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o doprecyzowanie 5 połówek lasek cynamonu. W sklepie kupuje opakowanie, w którym są laski o długości ok. 7 cm. Czy mam 5 takich kawałków dodać?

    OdpowiedzUsuń