Nalewka zimowa świetnie się sprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wódki
- 1 plasterek imbiru (obrany)
- 20 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm)
- 5 ziaren kardamonu
- 10 suszonych śliwek
- 30 g rodzynek
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część)
- 550 ml wody
- 100 ml miodu płynnego
- 1 cytryna
- 50 g cukru
WYKONANIE
Do dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja. Wszystkie składniki nalewki zalać wódką i spirytusem, dobrze zakręcić słój i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce (można przykryć ręcznikiem) na 10 dni. Słojem poruszać jak najczęściej.
Po 10 dniach.
Do garnka wlać 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody, dodać miód, cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać chwilę mieszając do momentu, aż miód i cukier się rozpuszczą. Wlać pozostałą wodę i zostawić do ostudzenia.
Ze słoja powyciągać kawałki jabłka i pomarańczy, po czym przefiltrować nalewkę najpierw przez sitko, później przez gazę. Nalewkę połączyć z wodą z miodem i cytryną, wymieszać i przelać do butelek. Dobrze zakręcić i odstawić w zimnym miejscu na miesiąc do wyklarowania.
Mmm.. ależ ona musi być aromatyczna!
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować 🙂🎄🎅☃️⛄
OdpowiedzUsuńProszę o doprecyzowanie 5 połówek lasek cynamonu. W sklepie kupuje opakowanie, w którym są laski o długości ok. 7 cm. Czy mam 5 takich kawałków dodać?
OdpowiedzUsuń