niedziela, 17 lutego 2019

Ciasto kokosowe z brzoskwiniami


Ciasto kokosowe z brzoskwiniami, to połączenie ciasta kokosowego z kakaowym biszkoptem ze smakiem brzoskwiń, które kryją się w kokosie i górnej warstwie. Jak się okazało, połączenie to dało pyszne i wyglądające jak mini torciki kawałki ciasta. W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam, bo pyszne.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie:

  • 1 torebka herbaty białej lub zielonej
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie kieliszek wódki
Masa kokosowa z brzoskwiniami:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 200 g kokosu
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego + 300 ml mleka 3,2%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie 50 ml wódki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru pudru
Warstwa brzoskwiniowa:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja:

  • 400 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • opcjonalnie kawałki brzoskwini

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/2 składników sypkich i delikatnie wymieszać. Następnie wlać wodę, wymieszać i przesiać pozostałe składniki sypkie. Ponownie wymieszać i przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Nasączenie i brzoskwinie: W średniej filiżance zaparzyć herbatę, dodać cukier i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonego napoju dodać wódkę. Brzoskwinie dobrze osączyć z syropu na sitku (syrop zostawić), po czym pokroić na mniejsze kawałki.

Masa kokosowa: Kokos wsypać do garnuszka, dodać cukier waniliowy, mleczko kokosowe z puszki i 300 ml mleka krowiego. Całość wymieszać i włączyć palnik. Kokos zagotować i podgrzewać przez jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Ostudzony kokos przełożyć na sitko i odcisnąć z niego nadmiar mleka (odciśnięte mleko wykorzystać do budyniu). Na koniec dodać wódkę i wymieszać.

Do odciśniętego mleka dolać tyle, aby uzyskać 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń zostawić do ostudzenia. W misce zmiksować masło z cukrem pudrem na krem. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń każdorazowo miksując. Na koniec dodać kokos i zmiksować do połączenia składników.

Warstwa brzoskwiniowa: Odsączony z brzoskwiń syrop przelać do garnuszka. Dolać wody, tak aby uzyskać z całości 500 ml i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwa oblaty. Oba nasączyć herbatą. Na dolnym wyłożyć równomiernie brzoskwinie. Następnie wyłożyć krem kokosowo-budyniowy, a na nim górny biszkopt. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować równomiernie krem brzoskwiniowy i włożyć ciasto do lodówki, aby stężało.

Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i wycisnąć na każdym kawałku ciasta. Dodatkowo można wierzch udekorować małymi kawałkami brzoskwiń i startą gorzką czekoladą.

Uwagi: Biszkopt i kokos przygotowałam już dzień wcześniej. Dlatego też po przygotowaniu kokosu wlałam do niego więcej wódki i odstawiłam na noc. W dalszych krokach postępowałam jak w przepisie, czyli odcisnęłam nadmiar mleka i wykorzystałam do przygotowania budyniu. Przy dekoracji ciasta można zupełnie zrezygnować ze śmietany, a każdy kawałek udekorować np. połówkami brzoskwiń (musimy jednak zakupić wtedy dodatkową puszkę, bo jedna na dekorację i do kokosu nie wystarczy).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz