Jak pachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych)
- 1 pęczek koperku
- 60 g masła
- 200 g piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 brokuł
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 2 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 2 kulki mozzarelli
- sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano
- odrobina posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić z wody i zostawić, aż lekko ochłodną, tak aby dało się je obrać. Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, sól do smaku i drobno posiekany koperek, po czym dobrze wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do tarty o średnicy 32 cm, rozprowadzić równomiernie i obkleić również boki.
Kurczaka umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć na patelnię i polać oliwą. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię umyć i również pokroić w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego ziemniaczany spód i piec około 20 minut. W misce rozbełtać jajka, dodać śmietanę, rozdrobnioną mozzarellę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na podpieczony spód ziemniaczany ułożyć równomiernie mięso z kurczaka, następnie cukinię i paprykę. Całość polać połową sosu. Następnie ułożyć różyczki brokułu i polać pozostałym sosem. Wierzch tarty posypać oregano i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczoną tartę posypać natką pietruszki i podawać.
Uwagi: Żeby tartę łatwiej się nakładało na talerze, to warto dać jej chwilę "odetchnąć" po wyciągnięciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz