niedziela, 6 marca 2016

Czekoladowy budyń z kaszy manny


Bardzo sycący, aromatyczny, czekoladowy budyń zachwyci niejedną osobę. Budyń robiłam do konkursu E. Wedel. Oryginalny przepis pod linkiem: Czekoladowy pudding z bakaliami.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 16 g kakao E. Wedel
  • 60 g kaszy manny
  • cynamon (do smaku)
  • bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy itp.)
  • 1 opakowanie sezamków E. Wedel


WYKONANIE

Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, kakao i kaszę mannę, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż do zagotowania, po czym doprawić cynamonem.

Rodzynki, żurawinę (i im podobne) namoczyć w ciepłej wodzie. Wszystkie bakalie pokroić na mniejsze kawałki, sezamki również. 

Gotowy budyń można podawać od razu na ciepło lub schłodzony. Przed podaniem posypać bakaliami i sezamkami.