wtorek, 15 marca 2016

Żurek


Pyszny żurek na domowym zakwasie z jajkiem, białą kiełbasą, boczkiem i odrobiną ziemniaków. Dodatki można oczywiście zmieniać wedle uznania, ale poniżej podaję pełny przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2-3 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400-500 g białej kiełbasy (u mnie 500 g)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 500 ml zakwasu do żurku (lub tyle ile wyszło z TEGO przepisu)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
  • można dodać nieco pietruszki


WYKONANIE

Jajka ugotować na twardo (u mnie są gotowane 8 minut). Korzeń pietruszki, selera i marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i ziemniaki również obrać i umyć. Przełożyć warzywa do dużego garnka, dodać umyty boczek, białe kiełbasy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i zalać wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zagotować. Białe kiełbasy wyciągnąć po 10 minutach gotowania, ziemniaki po 15 minutach gotowania. Poza tym całość wywaru gotować około 40-50 minut. Gotowy wywar przecedzić przez sitko/durszlak do innego garnka. Kiełbasy pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, boczek również w drobną kostkę (tłuszcz odkroić do wyrzucenia) zaś jajko obrać i przekroić na pół.

Do wywaru (którego po odparowaniu wody i odcedzeniu warzyw powinno być 2 litry) dodać zakwas na żurek (jeżeli macie swój robiony, to należy przelać go przez sitko), doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym chwilę gotować i wyłączyć palnik. Wrzucić kiełbasę, boczek i ziemniaki. Do talerza włożyć jajko, po czym nalewać żurek wraz z dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz