Pyszny żurek na domowym zakwasie z jajkiem, białą kiełbasą, boczkiem i odrobiną ziemniaków. Dodatki można oczywiście zmieniać wedle uznania, ale poniżej podaję pełny przepis.
SKŁADNIKI
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 2-3 marchewki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 200 g wędzonego boczku
- 400-500 g białej kiełbasy (u mnie 500 g)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- 500 ml zakwasu do żurku (lub tyle ile wyszło z TEGO przepisu)
- 4 jajka
- sól, pieprz, majeranek
- można dodać nieco pietruszki
WYKONANIE
Jajka ugotować na twardo (u mnie są gotowane 8 minut). Korzeń pietruszki, selera i marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i ziemniaki również obrać i umyć. Przełożyć warzywa do dużego garnka, dodać umyty boczek, białe kiełbasy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i zalać wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zagotować. Białe kiełbasy wyciągnąć po 10 minutach gotowania, ziemniaki po 15 minutach gotowania. Poza tym całość wywaru gotować około 40-50 minut. Gotowy wywar przecedzić przez sitko/durszlak do innego garnka. Kiełbasy pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, boczek również w drobną kostkę (tłuszcz odkroić do wyrzucenia) zaś jajko obrać i przekroić na pół.
Do wywaru (którego po odparowaniu wody i odcedzeniu warzyw powinno być 2 litry) dodać zakwas na żurek (jeżeli macie swój robiony, to należy przelać go przez sitko), doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym chwilę gotować i wyłączyć palnik. Wrzucić kiełbasę, boczek i ziemniaki. Do talerza włożyć jajko, po czym nalewać żurek wraz z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz