sobota, 19 marca 2016

Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką


W sklepach cena truskawek zaczyna powoli maleć, więc ruszyłam moje zamrożone zapasy z poprzedniego lata i zrobiłam ciasto truskawkowe. 

SKŁADNIKI

Na biszkopt

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao (1 kopiasta łyżka)
  • 1 łyżka wody
Na warstwę serkowo-truskawkową

  • 500 g serka śmietankowego naturalnego (u mnie Delfico)
  • 400 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 40 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa + 100 ml wody
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkar'a
Na warstwę galaretki z truskawkami

  • 400 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml wody
Dodatkowo

  • dżem truskawkowy (około 1/2 słoika 280 g)


WYKONANIE

Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. 

Warstwa serkowo-truskawkowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jednak tylko 100 ml wody (dobrze wymieszać, żeby nie było grudek). Żelatynę-fix również przygotować według instrukcji na opakowaniu. Truskawki zblendować z cukrem, przelać do miski, dodać serek śmietankowy, lekko schłodzoną galaretkę i żelatynę. Wszystko połączyć mikserem na jednolitą masę i włożyć do lodówki, żeby nieco stężało przed nałożeniem na ciasto.

Warstwa galaretki z truskawkami: W misie blendera umieścić truskawki, dodać 200 ml wody i zblendować. Przelać do garnka i zagotować masę truskawkową mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie nałożyć tężejącą masę serkowo-truskawkową, wyrównać i włożyć do lodówki, żeby szybko stężała. Gdy masa będzie wystarczająco twarda, wyłożyć na nią ochłodzoną i lekko już tężejącą warstwę galaretki z truskawkami. Włożyć ponownie do lodówki, żeby całość dobrze stężała (ja robiłam ciasto dzień wcześniej, więc włożyłam je do lodówki na całą noc). Ciasto można udekorować świeżymi truskawkami lub liśćmi mięty (u mnie ozdoba cukrowa).