Tak przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka.
SKŁADNIKI
Na kruche ciasto:
- 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- duża szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 pomidorków koktajlowych
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 awokado
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem i ułożyć je na kratce. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, do momentu, aż tartaletki się przyzłocą. Zostawić do ostudzenia.
Farsz: Awokado rozciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrapać łyżką miąższ przekładając go do miski. Do awokado dodać obrany ząbek czosnku, skropić niewielką ilością cytryny i dodać szczyptę soli, po czym zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego.
Zamrożone krewetki wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, po czym wyciągnąć, odsączyć i przełożyć do miski. Ostudzone krewetki polać obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne wraz z białą częścią i pokroić na niewielkie prostokąty. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Natkę pietruszki umyć i podzielić.
Do każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną odrobinę pasty z awokado, następnie nałożyć kawałek papryki i połówkę pomidorka koktajlowego, ponownie wycisnąć nieco więcej pasty, ułożyć na niej krewetkę i udekorować całość kawałkiem natki pietruszki.
Uwagi: Krewetki zamiast ugotować można również usmażyć na maśle. Wystarczy wrzucić je zamrożone na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski, skropić cytryną i przyprawić, następnie na małej patelni rozpuścić masło, ułożyć na nim krewetki i usmażyć z obu stron.
Ilość tartaletek zależy od wielkości foremek jakie posiadacie. Jeżeli nie macie foremek, to można wykorzystać formę do muffinek. Tartaletki będą wtedy przypominały okrągłe koszyczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz