poniedziałek, 12 grudnia 2016

Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado


Tak przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka.


SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:
  • 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • duża szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
Na nadzienie:
  • 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem i ułożyć je na kratce. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, do momentu, aż tartaletki się przyzłocą. Zostawić do ostudzenia.

Farsz: Awokado rozciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrapać łyżką miąższ przekładając go do miski. Do awokado dodać obrany ząbek czosnku, skropić niewielką ilością cytryny i dodać szczyptę soli, po czym zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego.

Zamrożone krewetki wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, po czym wyciągnąć, odsączyć i przełożyć do miski. Ostudzone krewetki polać obficie  świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne wraz z białą częścią i pokroić na niewielkie prostokąty. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Natkę pietruszki umyć i podzielić.

Do każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną odrobinę pasty z awokado, następnie nałożyć kawałek papryki i połówkę pomidorka koktajlowego, ponownie wycisnąć nieco więcej pasty, ułożyć na niej krewetkę i udekorować całość kawałkiem natki pietruszki.

Uwagi: Krewetki zamiast ugotować można również usmażyć na maśle. Wystarczy wrzucić je zamrożone na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski, skropić cytryną i przyprawić, następnie na małej patelni rozpuścić masło, ułożyć na nim krewetki i usmażyć z obu stron.

Ilość tartaletek zależy od wielkości foremek jakie posiadacie. Jeżeli nie macie foremek, to można wykorzystać formę do muffinek. Tartaletki będą wtedy przypominały okrągłe koszyczki.