poniedziałek, 3 października 2016

Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta


Mieszkam na Śląsku i taki typowo śląski obiad, w skład którego wchodzą rolady wołowe, kluski śląskie i niebieska kapusta zwana u nas modrą kapustą, jada się zawsze w dni świąteczne. Mój tata był górnikiem (aktualnie na emeryturze), więc danie to było obowiązkowe w barbórkę. Wczoraj zaś danie to zagościło na moim stole z okazji odpustu :-)

Jak można poczytać w zapiskach historycznych, taki obiad podawany był już w dawnych czasach na weselach. Z czasem wszedł on również do menu z okazji chrzcin, komunii i obiadów świątecznych, a nawet niedzielnych. Poniższe przepisy są autorstwa mojej babci, a przekazała je mi moja mama.



SKŁADNIKI

Na rolady śląskie:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 100-120 g słoniny wędzonej
  • 60 g margaryny
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, musztarda

Na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli

Na modrą kapustę:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1/2 cytryny
  • 1 średnia cebula
  • mały kawałek słoniny
  • sól, ocet, pieprz, cukier


WYKONANIE

Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słoninę również pokroić w kostkę. Rozłożone rolady posmarować lekko musztardą, następnie na każdą nałożyć nieco cebuli i słoniny, po czym zawinąć i obwiązać nicią, żeby się nie rozpadły.

W garnku rozpuścić margarynę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć rolady, chwilę smażyć, po czym wlać szklankę wody i nałożyć pokrywkę. Jeżeli wody będzie za mało, to od czasu do czasu jej dolać, a rolady obrócić na drugą stronę. Czas smażenia rolad uzależniony jest od garnka jaki posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Przed podaniem rolad odwinąć nici.

Kluski śląskie: Ziemniaki obrać i gotować do miękkości. Odcedzone z wody przecisnąć przez praskę i lekko ostudzić, tak żeby były letnie. Do ziemniaków wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną zagniatając. Mąki ziemniaczanej należy dodać tyle, by ostatecznie dało się zrobić okrągłą kluskę. Należy jednak uważać by nie przesadzić, bo kluski wyjdą gumiaste. Tacę, na której będziecie kładli gotowe kluski również obsypać mąką. Gotowe kluski wrzucić do zagotowanej wody. W momencie jak wypłyną polać je zimną wodą, a jak wypłyną ponownie, to wyciągać, bo oznacza to, że są już gotowe (można jedną na próbę wyciągnąć). Kluski podawać polane sosem.

Modra kapusta: Kapustę umyć, posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i skropić cytryną. Gotować do miękkości około 30 minut, po czym odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę i przysmażyć (można dodać odrobinę margaryny). Cebulę pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, słoninę, szczyptę cukru i przyprawić solą, pieprzem i octem. Dobrze wymieszać i podawać.