Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Pomysł powstał spontanicznie z tego co akurat miałam pod ręką. Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek ;-)
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200 g marmolady wieloowocowej
- 300 g jagód
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 25x30 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, posmarować marmoladą i ponownie włożyć na 10 minut do piekarnika. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i równomiernie wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto.
Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i włożyć do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić by lekko ochłodły zanim wyłożycie na nich bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz