poniedziałek, 19 czerwca 2017

Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem


Dzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw: złocista kukurydza, pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż. W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem ziół, odrobina żółtego sera i kurczak dla równowagi. Koniecznie musicie spróbować, bo jest rewelacyjna w smaku.


No właśnie... A jeśli chodzi o kukurydzę Bonduelle, to taki nawyk w domu mamy, że na pizzę kukurydzę zawsze damy! ;-) Muszę przyznać, że tak było od zawsze, że kukurydza była u nas nieodłącznym składnikiem każdej pizzy. Mało tego, pojawiała się ona nie tylko na tych domowych, ale również na tych... sklepowych. Czasami z braku czasu kupowaliśmy już gotowe pizze, lecz niezmienne było to, że zawsze dodawaliśmy kukurydzę Bonduelle i odrobinę sera. Aktualnie trochę się zmieniło, bo sera żółtego raczej unikam, ale kukurydza nadal króluje ;-) Jeżeli chodzi zaś o groszek Bonduelle, to w moim rodzinnym domu wędrował on zazwyczaj tylko do sałatek. Tymczasem odkryłam go "na nowo" dopiero ostatnio, bo zainspirowana przepisem z książki kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-) 


Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32 cm.


SKŁADNIKI

Na ciasto do pizzy:

  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 330 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
Na farsz:



WYKONANIE

Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, rozkruszyć drożdże, wymieszać, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Całość wymieszać łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zając około 7 minut). W razie potrzeby, gdyby ciasto się nadmiernie lepiło do rąk, to podsypywać jeszcze mąką. Miskę natłuścić odrobinę oliwą i umieścić w niej wyrobione ciasto. Górę miski przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut (ciasto na pizzę powinno podwoić swoją objętość).

Farsz: Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać mięso oliwą i doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Jarmuż umyć, posiekać i dodać do mięsa (najlepiej partiami). Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć całość chwilę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy na sitku. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte ciasto na pizzę mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jej odpowietrzenia, następnie podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na formach do pizzy o średnicy 32 cm. Pizze posmarować koncentratem pomidorowym, następnie posypać odrobiną ziół prowansalskich i większą ilością oregano. Na każdej pizzy wyłożyć równomiernie kurczaka z jarmużem, następnie posypać groszkiem i kukurydzą, po czym włożyć do piekarnika (piekłam każdą pizzę osobno). Piec około 10 minut, następnie wyciągnąć, posypać serem i włożyć ponownie na około 5 minut.



Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.