Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć.
SKŁADNIKI
NA BISZKOPT
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki wody
NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI
- około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń
NA KOLOROWE WARSTWY
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera
NA DEKORACJĘ
- około 10 rurek dekoracyjnych do deserów
- kilka migdałów
WYKONANIE
Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się
kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo
później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć.
Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód
blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać
do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty
miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia
wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i
przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego
patyczka).
Galaretka z owocami: Otworzyć jedną puszkę brzoskwiń, owoce przełożyć do miseczki, a sok wlać do garnuszka. Uzupełnić wodą, tak żeby całość (sok+woda) miała około 750 ml, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać
dwie galaretki ciągle mieszając. Ostudzić i włożyć do lodówki żeby
prędzej stężało. W tym czasie ostudzony biszkopt wysmarować grubo dżemem
brzoskwiniowym i ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce, w moim przypadku był to balkon).
Kolorowe warstwy: Serek
przelać do miski i lekko zmiksować. Żelatynę przygotować według
instrukcji na opakowaniu i zostawić do ochłodnięcia. Ciągle miksując
dodawać do derka po trosze żelatyny. Posmarować galaretkę warstwą
serkową (grubość wedle uznania, ja miałam cienki pasek). Pozostały serek
umieścić w misie blendera wraz z brzoskwiniami z drugiej puszki. Wszystko zblendować razem. Z odsączonego z brzoskwiń soku przygotować galaretkę.
Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć
do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka.
Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w
blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie się prezentuje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz