poniedziałek, 5 stycznia 2015

Ciasto brzoskwiniowe warstwowe


Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć.

SKŁADNIKI

NA BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki wody 

NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI
  • około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 duża puszka brzoskwiń

NA KOLOROWE WARSTWY
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera   

NA DEKORACJĘ
  • około 10 rurek dekoracyjnych do deserów
  • kilka migdałów

WYKONANIE

Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć.


Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
 
Galaretka z owocami: Otworzyć jedną puszkę brzoskwiń, owoce przełożyć do miseczki, a sok wlać do garnuszka. Uzupełnić wodą, tak żeby całość (sok+woda) miała około 750 ml, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać dwie galaretki ciągle mieszając. Ostudzić i włożyć do lodówki żeby prędzej stężało. W tym czasie ostudzony biszkopt wysmarować grubo dżemem brzoskwiniowym i ułożyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce, w moim przypadku był to balkon). 
 
Kolorowe warstwy: Serek przelać do miski i lekko zmiksować. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ochłodnięcia. Ciągle miksując dodawać do derka po trosze żelatyny. Posmarować galaretkę warstwą serkową (grubość wedle uznania, ja miałam cienki pasek). Pozostały serek umieścić w misie blendera wraz z brzoskwiniami z drugiej puszki. Wszystko zblendować razem. Z odsączonego z brzoskwiń soku przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka.

Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie się prezentuje).