piątek, 6 lutego 2015

Zapiekanka wiejska


Już dawno temu chciałam zrobić zapiekankę z ziemniakami, ale jakoś zawsze odkładałam to "na kiedyś". Teraz już wiem na co czekałam :-) Dokładniej ujmując: na natchnienie, które przyszło po przeczytaniu przepisu na zapiekankę bawarską Dagmary Osowskiej. Przepis nieco zmieniłam, bo w moim pierwszym zamierzeniu w zapiekance miały być brokuły i nie chciałam z nich rezygnować.

Porcja na 4 osoby.

SKŁADNIKI

Farsz
  • 1 brokuł
  • 10 średnich ziemniaków
  • 400 g podwędzanej kiełbasy
  • 1 por
Beszamel
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ponadto
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego


WYKONANIE

Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Umyte ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry. Por umyć i pokroić białą część w talarki.
Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać podgrzewając do momentu, aż beszamel będzie bardzo gorący. Na tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące warstwy:
  1. Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy.
  2. Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy.
  3. Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy.
  4. Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano).
Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

W moim zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo mało, najwięcej na samą górę. 


Oglądałam wiele zdjęć zapiekanek i dotychczas nie spotkałam się z żadnym przedstawiającym gotową potrawę już na talerzu. Może chodzi o to, że po nałożeniu na talerz zapiekanka wygląda mniej estetycznie niż w naczyniu żaroodpornym. Ja mimo wszystko zdjęcia takie zrobiłam, poniżej prezentuję rezultat ;-)


Tradycyjnie kilka zdjęć zrobionych w trakcie przygotowywania zapiekanki.