W niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-)
SKŁADNIKI
Na pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
- mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim pulpety i smażyć z każdej strony. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy.
Do głębokiej patelni wlać śmietankę, dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym ułożyć w sosie pulpety. Nałożyć pokrywę i dusić, od czasu do czasu obracając pulpetami. Podawać gdy sos odpowiednio zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz