piątek, 24 marca 2017

Tarta na pełnoziarnistym spodzie ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi


Bardzo smaczna tarta, którą podałam na obiad. Ze względu na dużą ilość farszu i krótkie początkowe podpiekanie spodu, nie jest on kruchy, tylko delikatny jak ciasto do pizzy.


SKŁADNIKI

Na spód:

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
Na nadzienie:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski wsypać obie mąki, dodać szczyptę soli, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 29 cm podwijając boki do góry. Włożyć ponownie do lodówki na 10 minut, po czym ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 10 minut.

Szparagi umyć i odłamać końcówki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Do miski wbić jajka, rozbełtać, dodać śmietanę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczonym spodzie wyłożyć część szynki, następnie szparagi i pozostałą szynkę. Całość posypać rozdrobnioną mozzarellą, poukładać rozcięciem do góry równomiernie pomidorki i zalać masą jajeczno-śmietanową. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30 minut.