czwartek, 2 marca 2017

Sałatka gyros-kebab w wersji fit


Popularna sałatka gyros-kebab w wersji odchudzonej, bez majonezu i z makaronem razowym. Nada się świetnie nie tylko na imprezy okolicznościowe, ale również na obiad lub kolację.


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • oliwa
  • 1 miks sałat 180 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duży jogurt naturalny 370 g
  • 200 g makaronu fusilli (u mnie pół na pół zwykły i razowy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa gyros-kebab, sól, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo można podać do dekoracji kiełki rzodkiewki

WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i posypać bardzo mocno przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć przejrzystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować według instrukcji na opakowaniu makaron. Ugotowany i odcedzony z wody makaron przełożyć do patelni z mięsem i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Miks sałat umyć i przełożyć do dużej miski. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać również mięso z makaronem i całość delikatnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić. Podawać od razu. 

Uwagi: Moją sałatkę podawałam udekorowaną kiełkami rzodkiewki. Można podać również kiełki w osobnej miseczce.