niedziela, 12 marca 2017

Tarta z czarną porzeczką i bezą


Rewelacyjne ciasto, które koniecznie musicie kiedyś zrobić. W smaku słodko-kwaśne, idealne na każdą okazję. Osobiście uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem i słodką bezą.


SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 4 żółtka
Na nadzienie:

Na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie o średnicy 26 cm podwijając boki do góry, ponakłówać spód ciasta widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut.

Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.  Do miski wbić jajko, rozbełtać je, dodać nektar z czarnej porzeczki, budynie waniliowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać czarną porzeczkę (nie odmrażać jej wcześniej), wymieszać i równomiernie wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek wlać ocet, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Włożyć do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C. Piec bezę przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 10 minut. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej i nie wkładać go do lodówki.