środa, 22 marca 2017

Wielkanocna babka z truskawkami, kawałkami czekolady i olejem rzepakowym


Jeżeli dotychczas babki kojarzyły Wam się ze zwykłym wypiekiem, nawet nudnym, to przy tej babce zmienicie zdanie. Jest rewelacyjna w smaku! Delikatna dzięki olejowi rzepakowemu i jogurtowi naturalnemu, a kawałki czekolady i truskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa.


Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, bo to by oznaczało, że nie dbam o zdrowie własnej rodziny. Bo przecież wiadomo, że olej rzepakowy dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy E i K. Jakby powodów było mało, to jeszcze jest idealny do ciast, bo nie zmienia ich smaku. I oczywiście stosuję go również do smażenia, bo wysoka temperatura nie wpływa na jego walory zdrowotne. Podsumowując, moje 3 powody, dla których w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, to: Jego właściwości, czyli zawartość zdrowych tłuszczów i witamin, nie wpływanie na smak potraw, w szczególności ciast i oczywiście zachowanie swoich właściwości również w wysokich temperaturach, np. przy smażeniu. A więc smacznego i zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych z olejem rzepakowym Wam życzę.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, wyciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.

W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier waniliowy i trzcinowy. Następnie wlać olej rzepakowy, jogurt naturalny, zmiksować, wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać truskawki, czekoladę i wymieszać szpatułką. Przelać równomiernie do formy i piec 50 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć ostrożnie z formy, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.