niedziela, 13 lutego 2022

Ciasto zebra

 

Ciasto zebra nie tylko fajnie się prezentuje, ale również można je szybko przygotować i jest smaczne. To taka tradycyjna babka, której dodatkowych walorów smakowych dodaje polewa czekoladowa. Aby paski były grube i wyraźne, należy wlewać więcej ciasta. Jeżeli będziecie wlewać zamiennie małe ilości ciasta, to paski wyjdą gęste i cienkie. 




SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g kakao


Polewa:

  • 1 łyżeczka masła
  • 90 ml mleka 3,2%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę tortową o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąka. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować na jasną i puszystą piankę. Do jajek wlać 30 ml mleka, masło, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia składników. Połowę masy przelać do osobnej miski, dodać do niej kakao i 70 ml mleka. Zmiksować. Do formy wlewać na jej środek kolejno nieco ciasta jasnego, nieco ciemnego, aż do całkowitego zużycia obu ciast. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, wlać mleko, podgrzać i dodać połamane obie czekolady. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, do momentu, aż powstanie nam gładka masa czekoladowa. Polewę zostawić do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Następnie polać nią całe ciasto. Ciasto można włożyć na chwilę do lodówki, aby polewa szybciej zgęstniała. 






6 komentarzy:

  1. Do ciasta zebry mam sentyment ❤ Z mężem na początku znajomości bardzo często piekliśmy tą babkę i zazwyczaj połowę ciasta wyjadaliśmy na surowo :) Pychota! ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło mieć taki słodki sentyment do czegoś :-) Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Lubię to ciasto :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i niezwykle smakowite ciasto <3
    Wygląda cudownie! :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń