Na dworze ciepło, świeci słońce, więc naszła mnie ochota na ciasto truskawkowe :-) W domu pachnie wspaniale, a ja się zajadam. Dla mnie to ciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 150 ml maślanki
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć i pokroić w grube plasterki.
Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i waniliowy, po czym zmiksować do powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz