piątek, 31 marca 2017

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami


Na dworze ciepło, świeci słońce, więc naszła mnie ochota na ciasto truskawkowe :-) W domu pachnie wspaniale, a ja się zajadam. Dla mnie to ciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć i pokroić w grube plasterki.

Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i waniliowy, po czym zmiksować do powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.