czwartek, 16 marca 2017

Murzynek z truskawkami


Jak ktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-)


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g truskawek mrożonych Hortex
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


WYKONANIE

Truskawki odmrozić i przełożyć na sitko do odsączenia, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Odsączony sok z truskawek przelać do szklanki.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. 

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Do ubitej masy wlać sok z truskawek, olej i maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.