Jak ktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-)
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru trzcinowego
- 170 ml oleju rzepakowego
- 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g truskawek mrożonych Hortex
- cukier puder do dekoracji
- masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
WYKONANIE
Truskawki odmrozić i przełożyć na sitko do odsączenia, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Odsączony sok z truskawek przelać do szklanki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Do ubitej masy wlać sok z truskawek, olej i maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz