Awokado to świetny zamiennik dla masła lub margaryny, ale równie dobre są zrobione na jego bazie pasty. Sam owoc zawiera dużo tłuszczu, ale ma też wiele plusów. Kwas oleinowy zawarty w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w potas, likopen, witaminę A, C, E i luteinę.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki majonezu lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- do podania: pieczywo, szczypiorek lub rukola
WYKONANIE
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zagnieść widelcem i przełożyć do średniej wielkości miski. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i zagnieść na papkę widelcem. Przełożyć do jajek, skropić sokiem z limonki, dodać majonez lub jogurt, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do pasty podawać rukolę lub szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz