wtorek, 14 marca 2017

Ciasto wiśniowo-pomarańczowe bez pieczenia


Bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Nie wymaga od nas dużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą.


SKŁADNIKI

  • 4 opakowania (po 50 g) herbatników
  • 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody
  • 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g jogurtu greckiego


WYKONANIE

Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować 900 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretki pomarańczowe i dobrze wymieszać. Odrobiną galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy. Pozostałą galaretkę zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki.

W międzyczasie do kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłożyć na niej kolejną warstwę herbatników.

Do ostudzonej masy wiśniowej wlać jogurt grecki i dobrze wymieszać. Wylać na herbatniki rozprowadzając równomiernie wiśnie, po czym włożyć do lodówki. Ciasto chłodzić co najmniej 2 godziny.