niedziela, 26 marca 2017

Risotto z wątróbką drobiową


Smaczne i tanie danie obiadowe, którego musicie koniecznie spróbować! Cóż... miała to być porcja na dwa dni, ale mi i mężowi tak smakowało, że nie obyło się bez dokładek. Uwierzcie mi, że danie jest przepyszne, mimo że nie widać tego na zdjęciu.


SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu
  • 3 cebule dymki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka
  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
  • pieprz

WYKONANIE

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu nie dodając soli. Wodę z ugotowanego ryżu wylać, po czym rozciąć opakowania i wsypać ryż do garnka. Do szklanki z gorącą wodą wrzucić kostkę rosołową lub bulionetkę, wymieszać do rozpuszczenia i zalać ryż, wymieszać.

Cebule obrać i pokroić w drobne piórka. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać i doprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Jeżeli potrawa jest zbyt sucha, to dodać jeszcze przegotowanej wody. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać.