niedziela, 5 marca 2017

Fusilli z kurczakiem, brokułem i papryką w sosie śmietanowym


Danie, które zachwyci niejedną osobę, a przygotowuje się je bardzo szybko. Koniecznie musicie spróbować ;-)


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa
  • 400 g śmietany 30%
  • 300 g makaronu fusilli (u mnie mieszany zwykły i razowy)
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać brokuł, wymieszać i dusić kolejne 5 minut z nałożoną pokrywą. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego). Ugotowany makaron odcedzić z wody i przełożyć do potrawy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.