piątek, 10 marca 2017

Puszyste naleśniki twarogowe


Pyszne, puszyste i delikatne naleśniki, które na pewno Wam zasmakują. Można je smażyć tradycyjnie jako duże, cienkie naleśniki lub usmażyć grubsze, przypominające amerykańskie pancakes. Mi i mężowi bardzo smakowały i zapewne zagoszczą u nas jeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g twarogu
  • 4 łyżki masła
  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • do podania dżem np. wiśniowy


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu.