Pyszne, puszyste i delikatne naleśniki, które na pewno Wam zasmakują. Można je smażyć tradycyjnie jako duże, cienkie naleśniki lub usmażyć grubsze, przypominające amerykańskie pancakes. Mi i mężowi bardzo smakowały i zapewne zagoszczą u nas jeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 250 g twarogu
- 4 łyżki masła
- 500 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- do podania dżem np. wiśniowy
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz