Likier cynamonowy idealnie sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale również na długie zimowe wieczory. Jest delikatny w smaku z wyraźną nutą cynamonu. Idealnie rozgrzewa i świetnie smakuje.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka 3,2%
- 2 długie laski kory cynamonu (lub 4 krótkie)
- 5 żółtek
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 l wódki 40%
WYKONANIE
Dzień wcześniej.
Mleko wlać do garnuszka, dodać korę cynamonu i zagotować. Zostawić do ostudzenia (kory cynamonu nie wyciągać). Następnie nałożyć na górę garnka folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
W dzień przygotowywania likieru.
Mleko cynamonowe przelać przez sitko do innego garnka, dodać mleko skondensowane i podgrzać całość, aby było gorące. Żółtka ubić z cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Stopniowo wlewać gorące mleko nadal miksując. Przestudzić aby nie było gorące i wlewać powoli wódkę nadal miksując. Gdy całość dobrze się połączy, to przelać do czystych butelek i dobrze zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej dopiero na następny dzień dzięki czemu likier się wyklaruje. Przed nalaniem do kieliszka butelką wstrząsnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz