niedziela, 5 marca 2017

Babka limonkowa


Pyszna babka z lekką nutą limonki idealnie sprawdzi się na Świąteczny stół. Jest na prawdę smaczna i łatwo ją zrobić. Zresztą sami się przekonajcie ;-)


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 limonki
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę. Do kolejnej wbić jajka, dodać sól, cukier i zmiksować na puszystą piankę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać stopione masło, mąkę i na koniec sok i skórkę z limonek. Gotową masę przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem.