sobota, 18 marca 2017

Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami


Pyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru, masła, czy innych tłuszczy. Za to zdrowa, bo z mąki pełnoziarnistej, z marchewką, żurawiną, rodzynkami i maślanką. Jeżeli jesteście na diecie, to polecam właśnie ten wypiek na Święta Wielkanocne :-)


SKŁADNIKI

  • 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości marchewki (waga łączna około 220 g)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 160 ml maślanki

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewki umyć, ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy wlać maślankę, wsypać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać startą marchewkę, żurawinę i rodzynki, wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, po czym delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.