wtorek, 14 marca 2017

Sałatka śledziowa "Salsa"


Lubię przygotowywać w domu sałatki rybne, bo wiem wtedy co dokładnie jem. Sałatkę rybną salsa zdarzało mi się czasami kupować w sklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-)


SKŁADNIKI

  • 1 kg śledzi solonych
  • 3 duże cebule
  • olej rzepakowy
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych

Na zalewę octową:

  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 250 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
Na sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • pieprz

WYKONANIE

Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni.

Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory w puszce, dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia. 

Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku na dwa dni (musi przejść sosem pomidorowym).