Lubię przygotowywać w domu sałatki rybne, bo wiem wtedy co dokładnie jem. Sałatkę rybną salsa zdarzało mi się czasami kupować w sklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-)
SKŁADNIKI
- 1 kg śledzi solonych
- 3 duże cebule
- olej rzepakowy
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
Na zalewę octową:
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 250 ml zimnej, przegotowanej wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- 100 ml oleju rzepakowego
- pieprz
WYKONANIE
Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni.
Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory w puszce, dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia.
Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku na dwa dni (musi przejść sosem pomidorowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz