czwartek, 9 marca 2017

Owsiane batoniki z bakaliami


Zdrowa przekąska, która doda nam energii na cały dzień. Batoniki nie zawierają żadnych przetworzonych cukrów, tylko te naturalne. Dodatkowo nadają się również do jedzenia przez wegan, bo nie potrzebujemy do ich przygotowania jajek.


SKŁADNIKI

  • 120 g suszonych daktyli
  • 200 ml miodu
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g śliwek suszonych
  • 10 g mielonego lnu
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 50 g łuskanego sezamu
  • 50 g pestek dyni

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach  25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć z piekarnika, ale zostawić w formie do ostudzenia, bo muszą dopiero stwardnieć. Ostudzone wyciągnąć z formy wraz z papierem do pieczenia i pokroić ostrym nożem na prostokąty.