poniedziałek, 25 marca 2019

Terrina ze śledzi


Czasami aby uzyskać spektakularny efekt nie potrzeba kilku godzin spędzonych w kuchni. Świetnym przykładem jest tutaj terrina ze śledzi z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i cebulą w pysznym sosie na bazie śmietany z dodatkami, podana z kiełkami słonecznika. Potrawę można podać jako przekąskę lub na kolację jako samodzielną potrawę. Terrinę można pokroić na malutkie kwadraty lub, tak jak u mnie, na większe kawałki. Zamiast octem winnym, można ją skropić cytryną. Samą dekorację również możecie zmienić. Równie dobrze będzie wyglądać kawałek ogórka i rzodkiewki lub odrobina świeżego koperku.



SKŁADNIKI

  • 10 dużych filetów śledziowych a'la Matjas
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała cebula dymka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 duży zielony ogórek
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • do dekoracji kiełki słonecznika
  • do podania ocet winny biały i pieczywo
  • dodatkowo mleko do zalania ryby


WYKONANIE

Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać w proporcji pół na pół wodą i mlekiem, po czym włożyć do lodówki na całą noc.

W dzień przygotowania terriny: Cebule obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki, górek pokrojony w półplasterki, posiekany koperek i szczypiorek. Twaróg pognieść widelcem, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, po czym przelać do miski. Filety śledziowe odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zostawić w temperaturze pokojowej.

W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik i wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i nie było grudek. Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżkę octu winnego i zostawić do ostudzenia.

Spód blaszki do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć przejrzystą folią spożywczą podwijając boki do góry, aż poza krawędzie. Ostudzoną żelatynę wlać do sałatki (sałatka nie może być zimna), dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem terrinę wyciągnąć z formy trzymając za folię (przed pokrojeniem folię wyciągnąć spod potrawy), pokroić na małe kwadraty lub większe kawałki i udekorować kiełkami słonecznika. Do terriny podawać pieczywo i ocet winny biały lub cytrynę.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz