Tarta rabarbarowa przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom rabarbaru. Osobiście do nich należę, więc wykorzystuję sezon na rabarbar maksymalnie jak się da :-)
SKŁADNIKI
Na kruchy spód
- 250 g mąki pszennej
- 65 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 500-600 g rabarbaru (u mnie 550 g)
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo cukier puder do posypania gotowej tarty
WYKONANIE
Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 13 minut.
Nadzienie: Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę, dodać budyń i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić na wierzch tarty), wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty, wyrównać, posypać pozostałym rabarbarem i lekko wcisnąć go w masę. Piec przez około 35 minut. Gotową tartę wyciągnąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz