Zupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku.
SKŁADNIKI
- 2-3 udka z kurczaka
- 1/2 korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 kg pomidorów
- kilka liści świeżej bazylii (świeża jest najbardziej aromatyczna, ale z braku innej możliwości można zastąpić suszoną)
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- nieco świeżej lub mrożonej pietruszki
- około 350-400 g makaronu
- 2 łyżki śmietany do zup 12% lub 18% (u mnie gęsta 18%)
WYKONANIE
Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Obrać cebulę, czosnek i korzeń selera, umyć, seler pokroić w większą kostkę, cebulę na pół, wrzucić wszystko do garnka. Dodać jeszcze liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, żeby wszystkie warzywa i mięso było przykryte. Od momentu zagotowania się wody gotować wywar godzinę.
Pomidory lekko sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i przełożyć do osobnego garnka. Zalać wodą do wysokości pomidorów i gotować, aż rozmiękną (około 20-30 minut). Do pomidorów dodać świeżą bazylię, z drugiego wywaru odcedzić ugotowaną niecałą jedną marchewkę, ząbki czosnku, kawałek cebuli, kawałek korzenia pietruszki i wszystko razem zmielić na jednolitą masę blenderem (mieliłam ręcznym, ale jeżeli nie posiadacie, to można przelać do stojącego).
Ugotowany wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową i wymieszać (łącznie powinno być 300 ml zupy). Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osobnym garnku lub już w gotowym wywarze. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę, ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz