Bardzo pożywne śniadanie. Myślę, że taką owsianką nie pogardziłyby nawet osoby, które nie lubią tego typu żywności. Dzięki zawartości banana, żurawiny i rodzynek, owsianka jest słodka. Poza tym zawiera tak dobrane składniki, że już od rana dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne. Porcja jest dosyć duża i sycąca, więc można ją zrobić ewentualnie dla dwóch osób.
SKŁADNIKI
- 1 duża śliwka
- 1 banan
- 50 g płatków owsianych
- 1 kopiasta łyżka otręb orkiszowych (8 g)
- 1 kopiasta łyżka otręb gryczanych (8 g)
- 200 ml mleka
- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego lnu
- 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego
WYKONANIE
Śliwkę przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Banana obrać, pokroić w plasterki i pognieść na papkę widelcem.
Do garnka wsypać płatki owsiane, otręby orkiszowe i gryczane, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by masa nie przywierała do dna. Do zgęstniałej już masy dodać żurawinę, rodzynki, śliwkę, banana i len, mieszać chwilę na wolnym ogniu, po czym wyłączyć palnik, dodać amarantusa ekspandowanego, ponownie wymieszać i przelać owsiankę do miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz