piątek, 15 kwietnia 2016

Owsianka ze śliwką, bananem, żurawiną i rodzynkami


Bardzo pożywne śniadanie. Myślę, że taką owsianką nie pogardziłyby nawet osoby, które nie lubią tego typu żywności. Dzięki zawartości banana, żurawiny i rodzynek, owsianka jest słodka. Poza tym zawiera tak dobrane składniki, że już od rana dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne. Porcja jest dosyć duża i sycąca, więc można ją zrobić ewentualnie dla dwóch osób.


SKŁADNIKI

  • 1 duża śliwka
  • 1 banan
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 kopiasta łyżka otręb orkiszowych (8 g)
  • 1 kopiasta łyżka otręb gryczanych (8 g)
  • 200 ml mleka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 20 g rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego


WYKONANIE

Śliwkę przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Banana obrać, pokroić w plasterki i pognieść na papkę widelcem.

Do garnka wsypać płatki owsiane, otręby orkiszowe i gryczane, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by masa nie przywierała do dna. Do zgęstniałej już masy dodać żurawinę, rodzynki, śliwkę, banana i len, mieszać chwilę na wolnym ogniu, po czym wyłączyć palnik, dodać amarantusa ekspandowanego, ponownie wymieszać i przelać owsiankę do miseczki.